1. března zemřel velký muzikant, který spolu s kapelou Zelenáčů obohatil naše táboráky o pěknou řádku klasických písniček. Co by si bez textů Jana Vyčítala zpívaly dvě generace trampů, skautů a táborníků?

zdroj

Jan Vyčítal se narodil 8. března 1942 v Praze do poštmistrovské rodiny. Nebyl jen textařem a muzikantem, táhlo ho to i ke kresbě. Vystudoval proto střední uměleckou průmyslovku, obor propagační grafika, a nějaký čas se tím i živil, jeho příspěvky vycházely mimo jiné v Dikobrazu (legendární pytlák Říha). Časem si vytvořil celkem dobře rozeznatelný rukopis a jeho  humoristické obrázky poznáte na první pohled (i když jste třeba do teď netušili, že je jejich autorem zrovna Vyčítal). 

Později nastoupil do Československé televize jako tvůrce titulků a výtvarník, byl autorem i několika krátkých animovaných filmů. Do toho se věnoval svému dalšímu koníčku - už od dětství hrál na kytaru - a v roce 1965 založil hudební skupinu s názvem, který zná každý z vás - Greenhorns. Přizval si k tomu kamarády z trampské osady - Josefa Šimka a Marko Čermáka (říká-li vám to jméno něco, vězte, že se jedná o kreslíře komiksů o Rychlých šípech, Chaty v jezerní kotlině či Modré pětky). Další dva členové byli Petr Brandyč a Jiří Fallada. Kapela hrála country a bluegrass, přetextovávali hity amerických zpěváků (například notoricky známý Oranžový expres či Tam blízko Little Big Hornu). 

Po roce '68 Vyčítalovy kresby a karikatury musely  vycházet pod pseudonymy, dokonce později nesměl textovat písně své kapely. V roce 1971 byl z ČST propuštěn a od té doby působil na volné noze. O rok později museli Greenhorni změnit jméno na počeštěné Zelenáče. V osmdesátých letech Vyčítal odstoupil z vedoucí pozice, protože neměl hudební vzdělání, a oficiálně ho nahradil Petr Brandyč, který měl vystudovanou konzervatoř. Vyčítalovu kádrovému posudku zrovna nepomáhaly některé jeho texty, jako například To tenkrát v čtyřicátom pátom odkazující na osvobození Plzně Američany, což bylo téma za minulého režimu trochu bolavé (a varianta s '68 se pánům shora líbila ještě míň).

Kapelou prošlo více členů, mimo jiné i Michal Tučný či Tomáš Linka. Vydali na osmdesát zvukových nosičů a koncertovali (v měnící se sestavě) v podstatě až do dnešních časů. Vyčítal se letmo věnoval i filmu, objevil se například v Baladě pro banditu, v televizních seriálech i pořadech. 

V devadesátých letech na něj dolehly zdravotní potíže, způsobené nepříliš zdravým životním stylem a několika vážnými autonehodami - chronické potíže s páteří a levou rukou mu znemožnily hrát na kytaru, dál ale na koncertech zpíval a moderoval. 

 

Jeho nezaměnitelný hlas dozněl tuto neděli v nedožitých 78 letech a přidal se tak k přátelům a spoluhráčům, kteří ho předešli do trampské osady Nebe. 

Přemýšlela jsem, jakou písničku dát na konec... ale tahle by asi šla. 

Vzpomeňte na něj, až naladíte kytaru a zasednete k prvnímu letošnímu táboráku. 

Napsala: Katusi