Tonda Blaník se poprvé objevil v dubnu 2014 v sitcomu Kancelář Blaník, který spustil seznamácký Stream.cz. Arogantní lobbista s mluvou dlaždiče a zálibou v drahých botách si získal velkou oblibu u národa českého, což vedlo tvůrce k natočení celovečerního filmu Prezident Blaník. Po jeho premiéře se Tonda Blaník na čas uklidil pryč z českého internetu. Před nedávnem se ale vrátil na platformu YouTube a hned si bere do parády zmatečnou pivní daň či koronavirus. Humor zůstává stejný a vcelku nic nového nepřináší.

Zleva: Žížala (Michal Dalecký), Tonda Blaník (Marek Daniel) a Leňule (Halka Třešňáková) | Zdroj: FB Repulbika Blaník

 


 

Po dvouleté pauze, kterou si Tonda Blaník udělal po celovečeráku Prezident Blaník (který si můžete také pustit zdarma na Stream.cz), se opět vrací na český internet. Pokračování v podobě sitcomu Republika Blaník si opět získalo staré, ale i nové Tondovy fanoušky, ale s tím rozdílem, že se seriál odstěhoval ze Stream.cz na YouTube. Marek Daniel se opět propůjčil legendárnímu lobbistovi, jehož arogance, mluva a láska k drahým, na míru šitým botám, nezná obdoby.
 

Hned od premiéry prvního dílu, která nás čekala k závěru února, stihl Tonda Blaník proprat všechno, co do teď zahálelo, od výletu Babiše juniora na Krym po vynález Aleny Schillerové: zmatečné pivní daně, kterou se pokusí polopaticky vysvětlit, aby každý hostinský pochopil, že Alfa & Omega celého DPH na pivo je normovaný půllitr. V neposlední řadě se tvůrci seriálu dokázali popasovat i s aktuálním žhavým tématem, a to koronavirovou epidemií. A pokud Vás napadla otázka, proč se prezident republiky už nějakou dobu neukázal veřejnosti, tak i na tohle Vám Tonda Blaník milerád satiricky odpoví.

Zdroj: FB Republika Blaník

A nyní přichází čas na otázku: v čem je Tonda Blaník nový? V ničem. Otázkou je, jestli je dobře či špatně, že se Tonda Blaník nezměnil? Faktem je, že postava Tondy Blaníka se stala ikonou české politické satiry, podobně jako Česká soda ve své době. Politická situace v naší zemi je sama o sobě dost bizarní a působí dojmem, že naši politici dělají vše pro to, aby se mohl natočit další díl Tondy Blaníka. Ostatně s nadsázkou můžeme říct, že jakýkoliv vtip si o naší politice uděláte, dříve nebo později se stane hořkou realitou.
 

No a konečně v současné době přesně takový oddych potřebujeme. Specifický humor, který Kancelář Blaník a nově Republika Blaník skýtá, není dokonalý, ne vždy každého potěší, ale každopádně neurazí. A tak buďme rádi, že si můžeme Tondu Blaníka pustit na těch jůtubech kdykoliv a kdekoliv… I když jsme třeba v karanténě.

Napsal: PetrST