Máte doma vy nebo vaše děti dlouhou chvíli? Máte rádi odpočinek v horké vaně? Nebo máte třeba ekzém a koupání ve vaně mu moc neprospívá? 

Ač to tak nevypadá, všechny otázky mohou mít stejné řešení. Šumivé bomby do vody! Poslední dobou se s nimi skoro roztrhl pytel a najdete je snad všude. Skoro všude ale mají kromě zdraví prospěšných složek i různé konzervanty a umělá barviva. A pokud máte ekzém, ten okamžitě pozná, že je něco špatně. 

zdroj: www.flickr.com

Dnes mám tedy pro vás návod na jejich domácí výrobu. Vyrobení takové šumivé bomby je jednoduché. Potřebujete k tomu jen běžně dostupné a zároveň bezpečné suroviny, takže můžete do výroby šumivek zapojit i děti. Naše děti je milují! Výrobu i použití. 

A mohou být i krásným dárkem. Koho by nepotěšil takový vlastnoručně vyrobený dárek?

 

Co budete potřebovat?

 

Základem je jedlá soda a kyselina citronová, které spolu zajistí šumivou reakci. Další složkou je kukuřičný škrob, který zanechá na kůžičce hedvábný pocit. Pokud ho doma nemáte, můžete použít ovesné vločky rozemleté na jemný prášek. Ty mají obecně velmi prospěšné účinky na (zejména ekzematickou) pokožku. 

Další ingredience můžete různě kombinovat a zaměňovat. Jsou to různé oleje („obyčejný“ olivový nebo slunečnicový, ale také třeba arganový, levandulový, měsíčkový, kokosový, atd.), soli (klasická nebo epsomská), vůně (esenciální olejíčky, sušené bylinky, koření) a barvy (přírodní barviva, která ovšem nejsou nutností). Sušené bylinky a koření zvažte u dětí. Našim dětem hrozně vadí plavající „nepořádek“ ve vaně. 

 

Dále budete potřebovat formičky. My používáme formy na muffiny. Běžné kuličky se nám občas nepovedou díky křehčí konzistenci hmoty. Výroba šumivek se u nás totiž často zvrhne v naprostou dětskou anarchii, kdy je více materiálu na podlaze než v misce a tak je výsledná konzistence šumivek pokaždé trošku překvapením.

 

Přesně tedy potřebujete: 

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1/2 hrnku kyseliny citronové
  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku soli 
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce vody
  • pár kapek esenciálního oleje  
  • dle libosti sušené bylinky, koření, zrnka kávy,...

 

Postup: 

 

  1. Do mísy vsypeme všechny suché ingredience a důkladně je promícháme.
  2. Přidáme olej a pár kapek esenciálního olejíčku. (Esenciální olejíček není nutný, pokud používáte místo olivového oleje např. olej levandulový nebo měsíčkový. Tyto voní samy o sobě. Ale jelikož jsou dražší než olivový olej, můžete je s ním různě nakombinovat ).
  3. Přidáme bylinky nebo koření. (Toto také není nutné.)
  4. A jako poslední přimícháváme podle potřeby PO KAPKÁCH vodu. Tu přidávejte opravdu pomalu a průběžně kontrolujte konzistenci. Po každé trošku zašumí, ale pokud ji dáte příliš rychle, směs vám celá vyšumí ještě před tvorbou šumivek. Směs by se neměla drolit a rozpadat, měla by držet pohromadě.
  5. Hotovou směs natlačte do vymazaných formiček a dejte na 24 h ztuhnout do ledničky. Šumivky by měly během tuhnutí lehce nabýt na objemu. Pro lepší konzistenci je můžete občas ve formičkách lehce stlačit.
  6. Po 24 h je vyjměte z formy a uložte do neprodyšné nádoby. Použijte je zhruba do 2-3 týdnů.

 

A nakonec se hodí nejvíce anglické: Enjoy it! 

Napsala: Lucie Bernadetta Zalevská

 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz