Koronavirus způsobil, že teď hodně z nás musí být doma v karanténě a kvůli výjimečnému stavu nesmíme zbytečně vycházet. Co najednou s volným časem? Napadlo mě hned několik možností mimo ty, které snad každého napadnou, jako třeba hrát stolní hry, přečíst si knihu a brouzdat po internetu. Zkusme něco takového:

Vzít si tužku a papír a sepsat si pár jednoduchých otázek, třeba něco jako tohle: Kam v životě směřuji? Co bych chtěl v životě dokázat? Jak to udělat? Co je pro mě v životě nejdůležitější? Kdo je pro mě nejdůležitější? Co je vlastně smyslem mého života?

Myslím, že něco podobného bychom měli dělat nejen, když svět zachvátí pandemie nové extrémně nakažlivé nemoci. Abychom pak jednou nelitovali, že nám život protekl mezi prsty, že bychom se nejradši vrátili v čase zpátky a prožili ho znovu, úplně jinak.

 

Tvoření je moje oblíbená činnost a když je teď čas, učím se vyšívat. Oproti běžně stráveným večerům na netflixu cítím, co to vlastně znamená opravdový odpočinek.

Učím se hledat malé radosti. Pěstuji řeřichu. Pravda, moc práce to nedá, ale baví mě každý den sledovat, jak se ty malé rostlinky vytahují. 

 

Blíží se Velikonoce, a tak se nabízí podívat se do Bible. O čem to vlastně doopravdy je? A kdyby někdo Bibli doma neměl, tak lze poslouchat namluvená: https://www.bible21.cz/ke-stazeni/audio – třeba k tomu vyšívání a nebo případně stáhnout Bibli do mobilu. Doporučuji aplikaci YouVersion, dá se také číst online: https://www.bible21.cz/online#jan.

Pro lidi, kteří Bibli nikdy nečetli, se může jednat o velice zajímavý zážitek. Doporučuje se začíst knihou Jan v novém zákoně a odpovídat si třeba na tyto otázky: „Co se z tohoto příběhu dovídáš o lidech? Co se z tohoto příběhu dovídáš o Ježíši? Co tento příběh říká o tobě? Kdo potřebuje tento příběh slyšet?“1

 

Věřím, že i z každé špatné situace se dá vytřískat něco dobrého. Tak nám všem přeji, abychom i tenhle čas mohli dobře využít a nelitovali toho, co jsme neudělali.

 

Další nápady si můžete pustit ve videu:

[1] COLE, Neil. Církev 3.0. Příbram: Křesťanské centrum Příbram, 2012. s. 189. ISBN 978-80-904547-4-3