V současné době je spousta lidí nucena pobývat většinu času ve svých domovech kvůli výjimečnému stavu, který nařídila vláda. Někteří tak mají prostor i k tomu, k čemu by se za normálních okolností vůbec nedostali. Jednou takovou věcí může být např. sledování kvalitních seriálů. Proto nabízím přehled deseti tipů na seriály, které mohou jednak zaujmout diváky různých žánrů a jednak nejsou příliš dlouhé na zhlédnutí. Seřazeno abecedně.

11.22.63 (2016)

Žánr: Drama, historický, sci-fi
Délka jedné epizody: cca 60 minut
Počet řad: Minisérie – 8 dílů
Kde sledovat: Hulu
O čem to je:

Seriál si pohrává s myšlenkou cestovaní do minulosti. Co byste udělali, kdybyste se mohli vrátit v čase a změnit určité věci? Právě takovou šanci dostává středoškolský profesor Jake Epping, který se vydává do roku 1963, aby se pokusil zabránit atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl zavražděn 22. listopadu téhož roku. Zároveň chce pomoci svému kamarádovi, jehož otec brutálně vyvraždil zbytek rodiny. Vzrušující příběh vychází z knihy Dallas 63 z pera slavného Stephena Kinga, který vás svou atmosférou a napětím chytne a nepustí až do závěrečné epizody.

Atypical (2017)

Žánr: Komedie, drama, psychologický, rodinný
Délka jedné epizody: cca 30 minut
Počet řad: 3 (1 - 8 dílů, 2 - 10 dílů, 3 - 10 dílů) 
Kde sledovat: Netflix
O čem to je:

Sam Gardner je na první pohled obyčejný středoškolák. Když není právě ve škole, přivydělává si v obchodě s elektronikou. A taky, jako každý v jeho věku, by si rád našel holku. Jenže to má malý háček. Sam totiž trpí jistým druhem autismu. Seriál nám po celou dobu ukazuje milým a nevtíravým způsobem konfrontaci Sama s jeho okolím. Velmi povedený, originální a nevšední seriál na pomezí drama-komedie pro všechny, kteří chtějí vidět, jak může vypadat takový (ne)normální rodinný život s jedním americkým dospívajícím autistou. 

Catch-22 (2019)

Žánr: Drama, komedie, válečný
Délka jedné epizody: cca 50 minut
Počet řad: Minisérie - 6 dílů
Kde sledovat: Hulu
O čem to je:

Ocitáme se v Itálii během druhé světové války. Kapitán Yossarian, přezdívaný Yo-Yo, člen americké letecké bombardovací jednotky, je už znechucen válkou i svými povinnostmi a chce jediné, vrátit se konečně už domů. Jenže nemůže, aniž by absolvoval všechny své letecké povinnosti, jelikož by porušil Hlavu XXII. vojenského řádu. O uvolnění může požádat jen v případě, že je psychicky narušen, avšak právě žádost svědčí o psychickém zdraví, a proto k němu dojít nemůže. Absurdní, sarkastické, ale i dramatické situace války podle světoznámého, stejnojmenného románu Josepha Hellera v té nejlepší možné formě se skvělým obsazením.

Cobra Kai (2018)

Žánr: Akční, komedie, drama
Délka jedné epizody: cca 25 minut
Počet řad: 2 (1 - 10 dílů, 2 - 10 dílů)
Kde sledovat: YouTube Red, YouTube Premium
O čem to je:

Seriál navazuje na filmy z 80. let minulého století zvané Karate Kid. Ovšem seriál si užijí i ti, kteří původní snímky neviděli. Příběh se odehrává 34 let po událostech z roku 1984, kdy byl Johnny Lawrence poražen v karate Danielem LaRussem. Zatímco vítěz turnaje Daniel si užívá jak po stránce osobní, tak i profesní, jeho poražený sok Johnny se utápí na dně společenského žebříčku. Vše se změní, když si Johnny otevře staronové dojo, tedy tělocvičnu Cobra Kai, a začne trénovat nové studenty. Seriál stojí především na konfliktu dvou odvěkých rivalů, prostředí střední americké školy, ale i na samotném karate, které ovšem podává velmi zdařilým, někdy více humorným, někdy zase vážnějším, způsobem.

Dig (2015)

Žánr: Krimi, mysteriózní, thriller
Délka jedné epizody: cca 40 minut
Počet řad: 1 – 10 dílů 
Kde sledovat: USA Network
O čem to je:

Sledujeme detektiva FBI Petera Connelyho, který vyšetřuje vraždu mladé dívky v centru Jeruzaléma. To je jen začátek příběhu, v němž postupně rozkrýváme mnohem závažnější problém, než je jedna smrt. Napínavý seriál se spoustou záhad, tajemství a nečekaných zvratů, které potěší každého, kdo má právě tento žánr rád.

Humans (2015)

Žánr: Drama, sci-fi
Délka jedné epizody: cca 45 minut
Počet řad: 3 (1 - 8 dílů, 2 - 8 dílů, 3 - 8 dílů)
Kde sledovat: Channel 4
O čem to je:

V blízké budoucnosti už není potřeba vlastnit v domácnosti nejmodernější spotřebiče jako jsou televize či počítač, ale nutností se stává mít svého robota, tzv. syntha. Společně s rodinou Hawkinsových, která si právě pořizuje takového syntha, nahlížíme do moderní společnosti, ve které je již běžné používat roboty jak na veřejnosti, tak v osobním životě. Britsko-americký seriál je adaptací švédského sci-fi Äkta Människor (Real Humans). Zaměřuje se na soužití robotů a lidí, ale i na skutečnost, že synthi nebudou vždy fungovat tak, jak si lidé myslí. Skvělý příběh s postavami, které si oblíbíte, sociální podtext, uvěřitelná realita a autenticita jsou největšími přednostmi tohoto výtečného seriálu.

Mesiah (2020)

Žánr: Drama, thriller, mysteriózní
Délka jedné epizody: cca 50 minut
Počet řad: 1 – 10 dílů (pauza) 
Kde sledovat: Netflix
O čem to je:

Na Středním východě se objeví podivný člověk, který strhne davy a vyvolá politické nepokoje. Jeho konání nezůstane bez povšimnutí, a to ani před CIA, která ho považuje za nového vůdce radikálního hnutí plánujícího další válečný konflikt. Kdo však je tajemný muž, kterého jeho stoupenci nazývají Mesiášem? Seriál se nese na velmi atraktivním příběhu, který těží ze samotného hlavního hrdiny, ale i dalších postav, které se k němu postupně nabalují. Největší kouzlo však tkví v určité nejistotě, nevědomosti a zároveň přesvědčení, že právě takto by to nějak vypadalo na světě, kdyby se to stalo skutečností.    

Red Band Society (2014)

Žánr: Drama, komedie, rodinný
Délka jedné epizody: cca 40 minut
Počet řad: 1 - 13 dílů
Kde sledovat: FOX
O čem to je:

Sledujeme skupinu mladých lidí, kteří mají jedno společné. Každý z nich má nějaký závažný zdravotní problém, a proto musí pobývat v nemocnici. Navzdory svým těžkostem se sblíží a stanou se přáteli s nevídanými pouty. Na to, že se seriál zaměřuje na životní obtíže teenagerů, je nadmíru zábavný a vtipný. Hlavním spojujícím prvkem jsou však samotné postavy a jejich vzájemná soudržnost, která je drží nad všemi obavami. Netradiční seriál o tom, že i v nemocnici můžete nalézt pravé přátelství.     

Superstore (2015)

Žánr: Komedie, rodinný, romantický
Délka jedné epizody: cca 30 minut
Počet řad:  5 (1 - 11 dílů, 2 - 21 dílů, 3 - 22 dílů, 4 - 22 dílů, 5 - 20 dílů - vysílá se)
Kde sledovat: NBC
O čem to je:

Americký obchod jak jej neznáte. Cloud 9 patří mezi supermarkety, ve kterých naleznete cokoli. S hledáním vám rádi pomůžou místní neobvyklí zaměstnanci, kteří v tomto obrovském prostoru zažívají různé bizarní až absurdní situace. Velmi jednoduchá a nenáročná zábava, která ovšem skvěle pobaví, především svými podivínskými postavami jak z řad zaměstnanců, tak i jejich zákazníků. Výhodou seriálu rozhodně je, že ve většině případů epizody na sebe nenavazují, proto je můžete sledovat, jak je libo. 

The Spy (2019)

Žánr: Drama, špionážní, životopisný
Délka jedné epizody: cca 50 minut
Počet řad: Minisérie – 6 dílů
Kde sledovat: Netflix
O čem to je:

Seriál nám přibližuje část životního osudu Eliho Cohena, izraelského agenta Mosadu, který v 60. letech utajeně působil v Damašku, kde se seznamoval s vysokými vojenskými představiteli a politiky, přičemž sbíral informace o Sýrii a jejích nebezpečných aktivitách. Komorní napínavý příběh sází v první řadě na osobnost hlavní postavy, kdy hrdina postupně ztrácí přehled o tom, kdo vlastně je, ale i na vztahy mezi Elim a jeho manželkou Nadjou a mezi ním a jeho velením sídlícím v Tel Avivu. The Spy je výborně napsaná minisérie, která těží z působivé atmosféry, samotného vzrušujícího příběhu a v neposlední řadě ze skvělého výkonu Sashy Barona Cohena v titulní roli. 

Napsal: Zdeněk Červenka