Ahoj! Tady Lucie! Vítám vás ve své nové bio-ekokologicko-eticko-minimalistické sérii! A je jedno, jestli jste děsní „greenpeasáci“ nebo jen obyčejní smrtelníci, co se snaží aspoň trošku šetřit přírodu, zdraví a peněženku. Chtěla bych s vámi postupně sdílet různé tipy, triky, nápady, jak žít co nejvíce v souladu s přírodou a zároveň zůstat součástí moderního světa. Zůstat „normální“. 

 

Nejprve vám povím, jak začala moje snaha o redukci odpadu. Na počátku všeho byl můj manžel, který občas sledoval dokumentární filmy s ekologickou tématikou. A pak mě zásoboval různými radami, které mně v tu dobu přišly dost „greenpeasácky“ prudérní. Hlavně v obchodě. To se mě snažil přemluvit, abych na pečivo použila pomačkaný sáček, který vytáhl někde z kapsy. Přišlo mi to dost...ehm.. divný. Dívala jsem se, jestli to někdo nevidí. A doma jsem ho neměla vyhodit! (Myslím sáček, ne manžela.) Štvalo mě to asi půl roku. Dost. Ale potom jsem jednoho dne vešla mezi regály, kde byly uloženy sušenky, chipsy, oříšky, čokolády, bonbóny a vzadu začínal regál s limonádami. 

 

Bylo to jak prozření. Šok. V tu chvíli mi došlo, kolik tam je obalů! Obalů, které někdo pracně vyrobil. Ze surovin, které mohly být použity na něco lepšího! A my přijdeme, sníme sušenku a obal? Tradáááá do koše. Rozbalíme, vyhodíme. Zbytečná energie, suroviny. Věc, kterou na naší Zemi zdědí ještě naši prapravnuci a jejich prapravnuci (jestli do té doby planetu nezlikvidujeme). A tehdy, v tu chvíli ta moje cesta začala.

 

A celá ta snaha o tzv. zero-waste se dá shrnout do 3 jednoduchých slov: REDUCE, REUSE, RECYCLE. Někdy se k tomu ještě přidává: REFUSE, REPAIR, RETHINK. Ve stručnosti se můžeme podívat na každé heslo.

 

 

REDUCE = redukovat, minimalizovat. V tuto chvíli se můžete rozhlédnout okolo sebe. To vše bude jednou odpadem. Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Opravdu to všechno potřebujeme? Nemáme doma třeba nějaké věci, které nevyužíváme a jen u nás leží? Věci, které by někdo jiný využil? Třeba lidé bez domova, děti z dětských domovů,…

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

REUSE= znovu použít. Toto znamená, že věc, kterou jsme už využili pro to, co byla určena, můžeme použít ještě jednou. Jinak. Věci, kterou bychom po upotřebení vyhodili, vdechneme nový život. Sem patří i ty výše zmíněné igelitové sáčky. Když už sáček máme, můžeme ho točit až „do roztrhání těla“. Nebo můžeme do skleněné lahve od šťávy udělat výborný domácí likér. Fantazii se meze nekladou.

 

 

 


 

 

RECYCLE= recyklace. Tato možnost je určitě nejméně vhodná, je to až krajní řešení. Pro recyklaci je nutné odpad svést, roztřídit, roztavit, rozdrtit a teprve pak se dostáváme k použitelné surovině. A často se tak té surovině snižuje hodnota, kvalita. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

REFUSE= odmítnout. Pro mě velice důležitý bod. Zejména pokud máte děti, velkou rodinu a jsou Vánoce. Než abyste prodělávali skoro infarktový stav u vánočního stromečku z množství plastových blikajících zbytečností (často s dost krátkou životností), je lépe se vždy domluvit dopředu. Vše si s rodiči, přáteli vysvětlit a doufat, že to příště bude lepší.  A to neplatí jen o Vánocích a narozeninách. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

REPAIR= opravit. V dnešní době jsme se naučili vše rozbité vyhodit. Bylo by dobré se inspirovat dobou našich rodičů a prarodičů, kdy nic nebylo a vše se muselo opravovat. Má to příznivý dopad nejen na přírodu, ale i na peněženku. A také se tím dá naučit spousta nových znalostí a schopností. Vřele doporučuji!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

www.flickr.com

RETHINK= myslet jinak, nově. K tomu bych vám byla moc ráda nápomocná, i když jsem v tom také ještě „zelenáč“. Pro začátek zkuste zajít do obchodu, postavit se mezi regály, rozhlídnout se… a přemýšlet… nově přemýšlet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEPOTŘEBUJEME PÁR LIDÍ PRAKTIKUJÍCÍCH ZERO-WASTE DOKONALE, POTŘEBUJEME MNOHO LIDÍ, KTEŘÍ HO PRAKTIKUJÍ NEDOKONALE. 

 

Napsala: Lucie Bernadetta Zalevska

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz