Jestli jste někdy zavítali na nějaký ekologický blog, tak jistě víte, že se vše (zpočátku) točí okolo látkových sáčků na ovoce a zeleninu. Tak my budeme rebelové a půjdeme proti proudu. Nezačneme kuchyní, ale koupelnou. ŠAMPONY!

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vyprodukujete obalů od různých šamponů, kondicionérů, sprchových gelů? Anebo máte problém se suchými polámanými vlasy, které by chtěly trošku oživit? Obě otázky mají stejná řešení. A uvítá je příroda, vaše tělo i peněženka. 

 

 

 

 

 

 

 

Běžně prodávané šampony jsou chemickým koktejlem v plastovém obalu. Škodí oboje. Obal, i to, co je uvnitř. Ukážu vám to na jednom oblíbeném šamponu pro CITLIVOU POKOŽKU. Když vezmu jen ty vyslovené „mňamky“, tak obsahuje: SODIUM LAURYL SULFATE - tenzid, hodně pění, odmašťuje kůži, silně dráždivý; PEG-7 GLYCERYL COCOATE - změkčuje, dráždí pokožku, ničí přirozený biofilm kůže, během výroby vznikají kancerogeny a mutageny, které mohou v malé míře kontaminovat výsledný produkt, působí alergie, jsou toxické pro životní prostředí; COCOAMIDE MEA - alergen, u Cocoamide DEA je prokázána kancerogenita, zde zatím nebyla prokázána. Plus samozřejmě různé konzervanty, pěnidla, parfémy, rozpouštědla. A to je to reklamní: „Chcete mít zdravé a lesklé vlasy?“ 

 

 

Jaké tedy máme jiné možnosti?

 

Já jsem začala tuhými šampony. Jsou šetrné, voňavé a snadno se používají. A fungují! Dají se sehnat na různých e-shopech, v bezobalových obchodech a teď už i v běžné drogerii DM. Než je použijete, musím vás ale přeci jen na něco upozornit. Pokud jste déle používali běžné šampony, na začátku budou vypadat vaše vlasy hůř. Musí se detoxikovat. Tato doba je individuálně dlouhá, ale většinou tak 1-3 týdny. Vlasy poté ale vypadají opravdu zdravěji, jsou lesklejší a o něco méně se mastí. Tuhé šampony oceníte i při balení kufru na dovolenou- jsou maličké a mohou se vzít i do letadla.

 

Další možnosti už spadají do kategorie „no poo“. Což by se dalo vysvětlit dvěma způsoby. Jeden nevím, jestli je zde vhodný (ale můžete sami mrknout do slovníku). A druhý je zkrácené „no shamPOO“, tj. mytí vlasů bez šamponu. 

 

 

První možností je žitná mouka.

 

To už zní jak středověk, že? I mně to přišlo jako (mírně řečeno) zvláštní. Ale jelikož ráda zkouším nové věci, tak mně to nedalo a mouku jsem ozkoušela. A paráda! Vlasy jsou po umytí fakt heboučké a lesklé. Používá se zde mouka žitná, ne pšeničná - ta není k mytí vlasů vhodná. Smíchá se v misce s vodou. Kašička by měla mít konzistenci hořčice. Žitná mouka obsahuje mnoho vitamínů (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K), betakaroten, proteiny, omega-3-mastné kyseliny, panthenol, antioxidanty, minerály vápník, draslík, mangan, selen, zinek a další blahodárné složky, které dohromady podporují růst vlasů a regeneraci vlasové pokožky. Žitná mouka má lehce zásadité pH, je proto dobré (ne nutné) vlasy ještě opláchnout jablečným octem nebo heřmánkovým vývarem. Nebo třeba voňavou kávou. Vlasy se tím tzv. uzavřou a jsou ještě lesklejší a odolnější.  Po několika použitích mouky se mi ale vlasy začínají více mastit, tak žitnou mouku střídám s tuhými šampony a funguje to dokonale. 

 

Druhá možnost: žloutky!

 

 Tak to už je vůbec nevábná představa, že? Já jsem se k nim nakonec kvůli tomuto článku odhodlala. Funguje to skvěle a nebylo to tak hrozné, jak jsem si představovala. Žloutky obsahují mnoho cenných prvků - selen, kyselinu listovou, vápník, fosfolipidy, vitamín B12, A a E, železo, fosfor, zinek a mnoho dalších. Na mytí vlasů použijte 1-2 žloutky rozmíchané s trochou vody. Postupně nanášejte na opláchnuté a lehce vyždímané vlasy. Pokud nechcete, aby vlasy voněly po vajíčku, můžete do směsi kápnout kapku esenciálního oleje.

 

Dále je možno používat marocký jíl či různé bylinné směsi. Ty jsou většinou poměrně drahé a používají se tedy spíše jako speciální péče nebo se jimi vlasy barví. Patří sem např. Reetha, Khadí, Shikakai, ale existují i české výrobky z českých bylinek. 

 

Nejekologičtější a nejlevnější je poslední možnost. Mytí vodou. Pouze vodou. Jak se k tomu propracovat si povíme příště. Resp. nepovím vám to já, ale slečna, která má s touto metodou osobní zkušenost. 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz