www.signaly.cz 

Páter mává papežovi ve virtuální realitě, teenager hledá Ježíše na Instagramu, biskup bloger neblokuje trolly. To vše bylo předkládáno k věření účastníkům Konference o mládeži, která svůj XXIII. ročník věnovala tématu digitální evangelizace.

Ve dvou dnech 5. a 6. prosince 2019 se setkalo na čtyřicet účastníků konference v Rekreačním zařízení Vyhlídka v Češkovicích u Blanska. Vystoupila zde řada zajímavých řečníků, kteří se podělili o své zkušenosti z práce v digitálním prostředí. Jmenovat všechny by bylo zbytečné, ale pro inspiraci bych se s vámi rád podělil o několik zajímavých podnětů, které jsem si z konference odnesl.

 

Měl by dnes Ježíš Instagram?

Touto otázkou otevřel svůj příspěvek Albín Augustín Balát, dvaceti dvou letý influencer, kterého na Instagramu najdete jako @klukvkristu. A jeho odpověď zní, že určitě ano. Sociální sítě totiž nejsou jen prostorem pro vytváření virtuálních společenství, ale dají se využít k představení společenství křesťanů a pozvání do něj. Albín na svém Instagramu ukazuje, že žít v Kristu je radost, že křesťané nejsou mimozemšťani, ale skuteční lidé, kteří se setkávají a jejich společenství jsou otevřená komukoliv. Sociální sítě tak mohou spojovat i v reálném světě, tím že na nich najdete, co zajímavého se kde děje.

O Instagramu mluvila i Eliška Bučková, se kterou vedl rozhovor salesián P. Libor Všetula. Eliška je profesionální modelkou a na Instagramu ji sleduje 132 tisíc lidí. Vidí v tom možnost ukázat jim svět svýma očima. Zároveň je zde ale nebezpečí, že ve snaze co nejvíce se zalíbit, přestane být člověk autentický a začne se na sociálních sítích ukazovat tak, jak ho ostatní uživatelé chtějí vidět. Podle Elišky ale do tohoto prostředí mohou křesťané přinést dnes už vzácnou věc. Radost ze života a naději v době životních krizí, kterou jim dává víra v Boha. Je ale potřeba udržet si autenticitu a ukázat i to, co se zrovna na sociálních sítích nenosí. A možná vás překvapí pozitivní reakce.

kluci z bumerangfilm 

 

Klerikalizace Facebooku

Vidět papeže Františka na pouhých několik metrů – pro většinu účastníkům konference naprosto jedinečná příležitost. Tedy vidět ho alespoň ve virtuální realitě, kterou představil majitel firmy LIVE4K Radovan Moser. Po nasazení brýlí pro virtuální realitu jste se mohli rozhlížet po místech, která nikdy nenavštívíte. A když jste se vrátili do reálného světa a předali brýle dalšímu výletníkovi do virtuální reality, mohli jste se skvěle pobavit třeba pohledem na pátera s futuristickými brýlemi mávajícího do prázdna, zřejmě na projíždějícího Svatého otce.

Skvěle účastníky konference bavil biskup Pavel Konzbul, když svůj příspěvek o pastoračním působení v digitálním světě pojal téměř jako stand-up comedy. Nové opatření Facebooku, který v některých státech začal skrývat lajky pod příspěvky, označil biskup za klerikalizaci.

Ale na závěr trochu vážněji. Konference o digitální evangelizaci ukázala, že toto téma může spojovat. Svědčila o tom pestrost zúčastněných, od řádových sester a bratrů přes kněze až po laiky, od narozených do doby sociálních sítí až po ty, kteří stále neví, jak napsat @. Konference také dala zúčastněným naději, že ke spojování lze využít i digitální média a že i v tomto prostředí můžeme evangelizovat, tedy hlásat dobrou zprávu.

Jan Kvapil

https://www.sdb.cz/