Středa 27. listopadu 2019 bude opět prosycena červenou barvou a pronikavým heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu). Iniciativa #RedWednesday (Červená středa) opět vybízí, abychom se společně připojili ke hlasu volajícím po náboženské toleranci a svobodě.

#RedWednesday | Autor: Tomáš Ježek | Zdroj: Člověk a víra

 

Iniciativa #RedWednesday vznikla díky kampani, kterou spustila papežská organizace Církev v nouzi (Kirche in Not) v Německu, která registruje na 5 000 žádostí o pomoc od biskupů a církevních představitelů ze 140 zemí světa1. Samotnou iniciativu #RedWednesday s připomínkou červené barvy spustila anglická pobočka Církve v nouzi (Aid to the Church in Need) v roce 2016 na britských ostrovech.

 

Cílem iniciativy je podpořit solidaritu s obětmi persekucí a upozornit na pronásledování křesťanů po celém světě. V řadě zemí je křesťanství ilegální a věřící jsou za svou víru odsuzováni k tvrdému vězení, nuceným pracím v pracovních lágrech nebo dokonce popravováni. Zároveň se iniciativa snaží být kritickým hlasem vůči páchání bezpráví a násilí ve jménu náboženství nebo ideologie totalitního režimu. Za symbol bylo zvoleno červené světlo: červená barva symbolizuje, stejně jako při liturgii, krev mučedníků a světlo je symbolem zářící naděje v temnotách.

 

První ročník iniciativy proběhl ve Spojeném Království v roce 2016. V následujícím roce (2017) bylo pak v celém Spojeném Království nasvíceno nejméně 10 katedrál a dalších kostelů či katolických škol, dokonce byla červeně nasvícená i budova Parlamentu v Londýně. Zároveň celý den Londýnskými ulicemi projížděl pojízdný stánek v podobě přizpůsobeného doubledeckeru.2

 

Minulý rok proběhla iniciativa #RedWednesday v České republice poprvé. Při této příležitosti v Praze proběhla konference "Úloha náboženství a církví ve společnosti". Večer se pak konala unikátní židovsko-křesťanská modlitba za pronásledované pro víru, jíž se účastnili např. rabín Ron Hoffberg z USA, kardinál Dominik Duka či Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví.3

 

Ve středu 27. listopadu 2019 znovu proběhnou na řadě míst happeningy, přednášky, modlitby ve shromáždění, mše svaté či bohoslužby za pronásledované křesťany a červeným světlem bude nasvícena řada katedrál, kostelů a památek. Hlavní program iniciativy se uskuteční v Praze, který začne konferencí "Problémy náboženské svobody v Evropě". Program bude zakončen společným průvodem kolem červeně nasvícených památek a modlitbou na závěr.4

 

Průběh iniciativy po celém světě můžete sledovat na sociálních sítích pod hastagem #RedWednesday a průběh v České republice můžete sledovat na české facebookové stránce.

 

Zapojit se můžete i vy!

 

Jestli Vás oslovila iniciativa #RedWednesday, můžete se sami zapojit účastí na některé z akcí nebo můžete sami zorganizovat setkání či průvod se svíčkami ve Vaší obci, uspořádat mši svatou nebo bohoslužbu za pronásledované nebo nasvítit červeně kostel či jinou významnou budovu, památku, sochu ve Vaší obci.

 

O pořádané akci dejte vědět organizátorům prostřednictvím kontaktního formuláře. Tato akce bude přidána do mapy akcí a také vyvěšena na stránkách www.cervenastreda.cz nebo na facebookové stránce iniciativy.

Materiály ke stažení a inspiraci najdete na cloudovém úložišti a na FB @cervenastreda.

 


ZDROJE

1 údaj z roku 2018
2 Zdroj:Červená středa - #RedWednesday 2019 | Církev.cz
3 Zdroj: Červená středa poprvé rozsvítila Česko | Církev.cz
4 Zdroj:Červená středa: Program hlavních akcí v Praze | Církev.cz
Zdroj obrázku: Člověk a víra


Autor: @PetrST | Článek vyšel na webu farnosti Rajnochovice