Když člověk skončí v nemocnici, má najednou čas na různé přemýšlení, bilancování, hledání odpovědí. A zatímco o jeho tělo se starají lékaři, pomoc s přemýšlením mu nabízejí nemocniční kaplani. V klášterní nemocnici Pod Petřínem jich je pochopitelně víc než jinde, ale zdaleka to nejsou jen kněží a sestry boromejky. O službě kaplanů mluví v dokumentu televize Noe sestra Anna Vendula Malichová.

Kaplani naděje: Sr. Anna Vendula Malichová | TV Noe

Úterý 4. června

Fotografka lidských duší

Fotit lidi není snadné. Obrázek musí mít hloubku, musí mít duši. A to dokáže Lenka, učitelka na jedné z ústeckých základek. Dokument o ní natočila její vlastní matka, dokumentaristka Alena Krejčová, která se snažila co nejlépe odvyprávět příběh o tom, jak se z koníčku stalo umění, oceněné řadou prestižních ocenění.

Za obzorem: organizace Otevřená OKNA

Slovo „okna“ může být i zkratkou, která v tomto případě znamená Otevřenost, Komunikaci, Naději a Aktivitu. Organizace Otevřená OKNA podporuje důstojný život lidí se zdravotním postižením a jejich rodin, vytváří pro ně nové příležitosti a pomáhá zapojit se do různých aktivit. 

Středa 5. června

Kaplani naděje - sestra Anna Vendula Malichová

Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze otevřela své dveře potřebným nemocným roku 1854. Celkem tu slouží sedm kaplanů a kaplanek a na jejich počínání dohlíží a budoucí kaplany také pilně školí Anna Vendula Malichová, řeholní sestra z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, která nás tímto dílem provede.

Sedm divů v Těrchové
Těrchová, Těrchová... dost možná vám jméno slovenské obce něco říká, a právem. Je rodištěm slavného slovenského zbojníka Juraje Jánošíka a krom toho zde žije i jedinečný folklor, zapsaný dokonce v UNESCO - těrchovská muzika. Že má Těrchová v nabídce mnohem víc než zmíněné vás přesvědčí tento dokument. 

Čtvrtek 6. června

Příběhy odvahy a víry: Monstrprocesy

Že byla je život na území dnes bývalého Sovětského svazu těžký, o tom pochybuje málokdo. A pro církev to tam od bolševické revoluce bylo těžké opravdu hodně. Mnoho kněží skončilo po vykonstruovaných procesech ve vězení...

Příběhy psané životem: Zpověď z valdické věznice
Valdická věznice má nechvalnou pověst. Na vlastní kůži si ji ověřil ne úplně hrdinný hrdina pořadu, kterému od začátku života štěstí nepřálo - odložení do dětského domova, rozvedení adoptivní rodiče, řešení problémů bitkami - a už se po šikmé ploše sklouznete za zamřížovaná okna s výhledem na bývalý barokní klášter. Dá se s takovou minulostí začít znova, najít si práci, partnerku, založit rodinu a nechat všechno špatné za sebou? 

Pátek 7. června

Smírčí kříž

Jak se vyrovnat s rodinnou křivdou? Například tím, že postavíte smírčí kříž v krajině, která k návštěvníkovi promlouvá. Přesně to udělal Michal Valenta - neživí v sobě křivdy z minulého režimu, ale snaží se naopak do míst, kde vyrůstal jeho otec, vrátit soulad člověka s přírodou. 

Otazníky kolem starých klášterů

Klášterů je v naší zemi opravdu hodně, mnohem víc než si myslíte. Dnes jsou z nich nemocnice, školy, kanceláře - nebo ruiny. První ránu jim zasadilo josefinské rušení řádů, druhou komunistická zvůle. Jak je to se starými kláštery dnes bude vyprávět profesor Jihočeské univerzity Martin Weis.

Sobota 8. června

Mše svatá se svěcením klášterního kostela: Drasty
O akčních sestřičkách karmelitkách z kláštera v Drastech se u nás dočtete celkem často. Svěcení klášterního kostela, které proběhne tuto sobotu, jen vypovídá o tom, že se jim za hojné pomoci dobrovolníků daří. Mši bude Noe přenášet živě a celebrovat bude arcibiskup Jan Graubner. 

Sirotci Velké války

Války nejsou jen o bitvách, velkých vítězstvích a drtivých prohrách. Jsou především o lidech, kterým ničí životy - o zraněných lidech na těle i na duši, o vojácích, kteří přijdou o život, o jejich rodinách, o sirotcích, kteří po nich zůstali. A nejinak tomu bylo i během Velké války - té, které dnes říkáme první...

Bábušky z Černobylu
Před deseti lety se filmařský štáb vypravil do uzavřené oblasti v okolí černobylské elektrárny, aby zdokumentoval život několika stařenek. Během evakuace je sice odvezli, ony se však rozhodly dožít na rodné hroudě a tajně se do zamořených lesů vrátily. Jak se žije v místě, které má za sebou podobnou katastrofu? 

Neděle 9. června

Bože, přijď mi na pomoc! Vojáci první světové války
Dokud balkánský sud se střelným prachem nezažehl první světovou válku, nikdo netušil, jak strašlivý může válečný konflikt být, není se tedy co divit, že se vojáci často uchylovali k modlitbám. Objevte archivy a dojemná svědectví o víře hrdinů během jedné z nejničivějších tragédií historie.

Poutníci času s Peterem Olšákem
Rehabilitační lékař Peter Olšák je autorem inovativní léčebné metody, která ochrnutým pacientům vrací naději na lepší život. Jeho metoda propojuje léčebné účinky elektroakupunktury, která stimuluje svaly a fyzikální terapie a je zřejmé, že hned u několika pacientů s přerušenou míchou dochází ke zlepšení, které u nich už nikdo nečekal.

Pondělí 10. června

Danica a její příběhy

Danica Olexová celé čtvrtstoletí působila jako dobrovolnice i jako profesionál v Jihoafrické republice, Ugandě, Etiopii a Keni, kde pět let pracovala a žila. V jižní Africe dostala jméno Kukhanya, což v překladu znamená "Žena plná světla". Její úspěšnou životní pouť završila v roce 2019 tragédie – havárie etiopského letadla v její milované Africe.

Noční univerzita: Eduard Stehlík - Lidice – příběh české vsi

Vojenský historik Eduard Stehlík je ředitelem Památníku Lidice - a také vynikajícím vypravěčem. Takže pokud znáte Lidice jen jako symbol německého útlaku z druhé světové války a chtěli byste to změnit, máte možnost.