Na začátku května měl na HBO Max premiéru film Jedna želva za druhou (Turtles All the Way Down) natočený podle stejnojmenné knižní předlohy od Johna Greena. Film je určený pro dospívající, stejně jako knížka, takže nečekejte žádnou vysokou kinematografii, přesto má čím zaujmout.

Zdroj: www.johngreenbooks.com

Film nálepkovaný jako romantické drama a anotace knižní předlohy láká na to, že dvojice šestnáctiletých dívek bude vyšetřovat zmizení uprchlého miliardáře, aby získala finanční odměnu. To samo o sobě zní zajímavě a napínavě, ale kvůli rádoby detektivní zápletce se na film raději nedívejte. Na začátku se objeví ono avizované vyšetřování, ale zdá se, že je tam jen kvůli tomu, aby hlavní hrdinka Aza potkala syna zmizelého miliardáře a mohla se rozjet romantická linka. Následně je vyšetřování zapomenuto a nikdo si na něj v podstatě ani nevzpomene. Na konci je pak objevena miliardářova bunda pohozená venku.

Od detektivní zápletky vás tedy nemějte příliš velká očekávání. Naštěstí má film i další rovinu, která je mnohem zajímavější a dodává filmu to, díky čemuž stojí za pozornost. Hlavní hrdinka Aza totiž trpí obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD), což je to, co má ve filmu (oprávněně) největší pozornost.

Pod obsedantně-kompulzivní poruchou si většinou lidé představí někoho, kdo má rád pečlivě srovnané věci, nebo je posedlý neustálým mytím rukou. Ve skutečnosti se jedná o mnohem komplexnější problém. Jedna želva za druhou nabízí mnohem hlubší pohled do toho, jaké to je žít s těmito vtíravými myšlenkami. Tvůrci filmu se dokázali velmi dobře popasovat s tím, aby představili, jak obsedantní myšlenky narušují hlavní hrdince každodenní život. V jejím případě se obsedantně-kompulzivní porucha týká strachu z nemocí, bakterií a virů.

Romantická linka je přesně taková, jak by se u podobného filmu dalo čekat – poměrně naivní, zároveň ale milá a nevinná. Ozvláštněná je strachem z toho, že Aza bude muset jednou dát klukovi pusu, což znamená vystavit se spoustě bakterií ve slinách. I tohle je OCD.

Psychické zdraví ve veřejném prostoru

Celkově vzato je to milý film, u kterého už tak nějak od začátku tušíte, že svým způsobem dopadne dobře. Citlivým a zajímavým způsobem představuje mladým divákům vážné téma psychického onemocnění, a tak pomáhá bourat zažité stereotypy a předsudky.

Autorem knižní předlohy je americký spisovatel John Green, který má na svém kontě i známou knihu Hvězdy nám nepřály, která se taktéž dočkala filmového zpracování a několika prestižních ocenění. Ta vypráví o dvou mladých lidech s rakovinou a čtenářům tak předkládá další náročné téma, o kterém se často velmi špatně mluví.

Do mainstreamové kultury se dnes stále častěji dostávají závažná témata, která mladí lidé řeší. Doba, kdy ve filmové a knižní kultuře převládali hrdinové, kteří byli vyvolení, nejlepší a dokonalí, je už dávno pryč, alespoň co se týče cílové skupiny náctiletých diváků a čtenářů.

Jsem ráda, že navštěvovat psychologa či psychiatra už dávno není tabu a starost o psychické zdraví se neodsouvá na vedlejší kolej. I když se pořád jedná o náročná témata, filmy (a knihy) typu Jedna želva za druhou mohou hrát skvělou roli v edukaci a seznamování se s tím, co mladí diváci, nebo jejich kamarádi a spolužáci, právě prožívají. V tom vnímám největší přínos tohoto filmu, až jsem ochotná mu odpustit, že má detektivní zápletku na úrovní pohádky o Červené Karkulce.

Film můžete zhlédnout na streamovací platformě HBO Max.