Není dobře člověku samotnému - a když je člověk křesťanský mládežník, většinou s tímto tvrzením souhlasí. A nestačí mu dva nebo tři kamarádi, alespoň jednou za léto to chce nějakou pořádnou megaakci, kde bude spousta kamarádů a spousta lidí, kteří se kamarády možná stanou. Pokud má člověk rád opravdu velké akce s někdy dost hlasitým programem a nebojí se vystoupit ze svého rybníčku na širé moře ekumeny, je tu pro něj festival UNITED. Čtrnáctý ročník se ve Vsetíně uskuteční bez dvou dnů za dva měsíce, konkrétně od 22. do 24. srpna. Kristýna Vaculíková ví, jaké hvězdy letos rozzáří festivalové nebe a proč má smysl se do Vsetína vydat.

Zdroj: UNITED, Autor: Eliška Jurečková.

O tom, jak festival UNITED vznikl, jsme si povídali na jaře. Tehdy jste před sebou měli UNITED city v Českých Budějovicích. Jsi s jeho průběhem spokojená? Ozval se od té doby někdo, že by chtěl podobnou akci uspořádat ve svém městě? 

Ano, jsem s průběhem UNITED city v Českých Budějovicích velmi spokojená. Byla to skvělá příležitost přivést atmosféru festivalu do dalšího města. Bylo úžasné vidět, kolik lidí festival navštívilo a jak ho využili k tomu, aby udělali další kroky na své cestě za Pánem Bohem. To je přesně ten důvod, proč to děláme, a pozitivní reakce účastníků nám dodávají energii pokračovat.
Velký UNITED na Vsetíně se koná na konci srpna, to je za dva měsíce. Teď už je program definitivně hotový, nebo ještě s nějakými účinkujícími jednáte?
Program pro velký UNITED na Vsetíně je z velké části hotový. Momentálně máme uveřejněno cca 90 % letošního programu. Hudební line-up je již kompletní a účastníci se opravdu mají na co těšit – připravili jsme pestrou paletu umělců a kapel. V těchto dnech ještě dolaďujeme poslední detaily ohledně workshopů, seminářů a talkshow. Chceme zajistit, aby každý návštěvník našel něco, co ho zaujme a obohatí. 

Zdroj: UNITED, Autor: Eliška Jurečková.

Kolik prvků programu na účastníky celkem čeká?
Na účastníky čeká více než sto programových bloků, což je opravdu pestrá nabídka aktivit. Program zahrnuje hudební koncerty, workshopy, semináře, rozhovory a talkshow, divadelní a taneční představení a další. Každý z těchto bloků je pečlivě připravený s cílem nabídnout účastníkům nejen zábavu, ale i hlubší duchovní a osobní zážitky. Já osobně mám radost, že na festivalu promítneme přednášku od Craiga Groeschela na téma „Důvěra je budoucností vůdcovství“. V těchto dnech také domlouváme promítání filmu s diskuzí. Minulý rok byla velkým hitem Late Night Show, která přispěje do programu i letos - jedná se o humornou talkshow, která se nebojí svými tématy i humorem jít blízko hraně a občas tuto hranu i lehce překročí. 
Většinou je hlavním tahounem podobných akcí muzika. Koho považuješ za hlavní hvězdy letošního ročníku?
Mezi hlavní hvězdy bych určitě zařadila rappera Faith Childa, který při své poslední návštěvě festivalu v roce 2016 málem zbořil stage – a ne, nemyslím to obrazně! Jeho letošní vystoupení bude určitě skvělé a energické. Další, na koho se velmi těším, je britská worship leaderka a dcera Martina Smitha Elle Limebear. Její vedení chval je vždy hluboce inspirativní a jsem přesvědčená, že účastníky letos nadchne. Pozvání přijala také další britská zástupkyně, Jessie Dipper. Jessie je písničkářka s nezaměnitelným hlasem, která hraje ve stylu folk-rock a její hudba jistě zanechá silný dojem. Mezi další skvělé umělce, které musím zmínit, patří Pavel Helan, Lamačské chvály, projekt Godzone, Jana Zubajová, TowMeot, Isaac Records, ALIVE a spousta dalších skvělých kapel a hudebníků. Každý z nich přinese do programu něco jedinečného a věřím, že si každý najde to své. Bude prostor i pro trochu alternativnější styly, ať už v podobě kapely Azimuth, kteří budou hrát ve stylu alternativního indie-rocku, nebo rockerů Safenat Paneach.

Zdroj: UNITED, Autor: Eliška Jurečková.

Lidé lačnící po informacích budou hledat zajímavé přednášky a semináře. Které by si určitě neměli nechat ujít?
Snažíme se, aby témata seminářů byla pro účastníky aktuální a přínosná. Jsem moc vděčná, že mezi semináři najdou i psychologická témata, kterých se zhostí klinický psycholog, teolog a autor Pavel Raus. Ten bude mít dva semináře o emocích, které, věřím, pomohou účastníkům se v sobě lépe vyznat. Velmi aktuálním tématem je dnes problematika LGBT, kterou otevře Jakub Vejmělka. Oblíbeným tématem jsou také vztahy, a tak přineseme hned dva semináře o vztazích. Roman Mazur, jeden z vedoucích Českobratrské církve evangelické, povede první z nich na téma „Připrav se na vztah“. Druhý seminář o vztazích si vezmou manželé Vejmělkovi, kteří se vztahům dlouhodobě věnují a točí také podcast “Láska a jiné srandy“. Ve světě nekonečného přístupu k informacím snad každý vnímá potřebu kritického myšlení, a proto David Novák, předseda Církve bratrské, přinese téma „Kritické myšlení“. To je jen malá ochutnávka, máme přichystaných ještě mnoho dalších seminářů. Více informací naleznou zájemci na našich stránkách www.festivalunited.cz.
Přinese letošní ročník i něco nového, s čím se pravidelní účastníci zatím nesetkali?
Například teologický Oktagon. Vnímáme, že život není černobílý a naše pohledy a názory se tříbí, až když jsou vystaveny kvalitním protiargumentům. Dva hosté s odlišnými názory budou diskutovat na témata „Jaká má být role žen v církvi?“ a „Má církev lidem mluvit do osobního života?“.
Na jakou věkovou skupinu cílíte? Pokud má někdo malé děti, najde se program i pro ně? A naopak, pokud by chtěl přijet někdo mladý, koho ještě rodiče nechtějí pustit samotného, dělali by mu jen garde, nebo by našli program, který by je zaujal, i když už mají fázi hledání v sobě a ve světě za sebou?
Naše cílová skupina jsou mládežníci, tedy lidé od patnácti do šestadvaceti let. Navštěvují nás ale i účastníci mimo tuto skupinu. Věřím, že koncerty chval jsou pro jakoukoli věkovou skupinu, právě třeba Lamačské chvály, které poslouchají všechny generace. Některé semináře jsou také hodně univerzální a dají se poslouchat jak z pohledu mladých, tak dospělých. Jedním z nich může být třeba seminář o sebepoškozování od Hanky Polívkové - toto téma je mezi mladými dost aktuální a myslím, že je dobré mu porozumět i z role dospělého a mít možnost nabídnout pomocnou ruku. Dále mě napadá třeba seminář „Bůh v tichu“, ve kterém se Michal Apetauer bude věnovat tématu spirituality ticha a zamyslí se nad tím, jak v dnešním uspěchaném světě plném zvuků slyšet Boží tichý hlas. Pár bodů v programu je i pro ty nejmenší děti - plánujeme dětské divadlo a tancování pro děti, plus máme na festivalu vždy dětské atrakce, jako skákací hrad nebo aquazorbing.

Zdroj: UNITED, Autor: Mike Kovařík.

Stalo se ti, že jsi si při sestavování programu vzpomněla na nějakého konkrétního člověka a řekla si, že tohle je přesně to, co by měl letos ve své situaci slyšet nebo zažít? Víš, co bys doporučila lidem, kteří procházejí těžkým rozchodem, mají v rodině někoho nemocného, nemohou se rozhodnout, kam jít na školu nebo do práce, lidem, kteří se v církvi přestávají cítit dobře, těm, kteří jsou velmi kritičtí k ostatním…?
Život někdy dokáže být velmi těžký, a i na to na festivalu myslíme. Pokud člověk nenajde přímo dané téma v programu, může navštívit naše poradenské centrum, kde se mu rádi budou věnovat naši zkušení poradci z řad psychologů a pastorů. Poradci dokážou povzbudit, nasměrovat a rádi člověka vyslechnou. Já jsem vlastně skrze rozhovor s poradcem na festivalu
před jedenácti lety uvěřila. Máme zde i modlitební karavan pro všechny, kteří by byli rádi, aby se za ně někdo modlil. 
Tys na festival přijela jako nevěřící? Jak ses tam dostala? A co tedy může festival nabídnout lidem, kteří nevěří? Třeba někoho vůbec nenapadlo, že by s sebou mohl vzít nevěřícího kamaráda, a přitom by se tam takovému kamarádovi mohlo líbit.
Šla jsem tam spíš jako hledající, vzali mě tam děcka z mládeže a během jednoho večerního programu proběhla výzva, že pokud vnímáme, že chceme udělat v životě další krok, tak máme jít do poradenského centra. Mě tam něco táhlo, přišla jsem tam a už to bylo. :-) Myslím, že velkou výhodou UNITED je, že neklouže úplně po povrchu, ale vytváří impulzy a výzvy k tomu dělat kroky ve svém životě. Úžasné je, že když má člověk otázky, tak tam má lidi z poradenského centra, kteří mu rádi odpoví na vše, kam sahá jejich moudrost a vědomosti. Zároveň nic z toho není nátlakové nebo povinné. Myslím, že nevěřící na UNITED můžou lépe poznat, o čem skutečná víra je a o čem naopak není a může bořit mýty a předsudky.

Zdroj: UNITED, Autor: Eliška Jurečková.

Pokud je někdo nerozhodný, neví, jestli mu vyjdou peníze nebo jestli se na konci srpna už nebude muset učit na zkoušky, které si teď odložil na podzim - je možné se rozhodnout na poslední chvíli, nebo hrozí, že se kapacita naplní a na nepřihlášené se už nedostane?
Vstupné bude možné zakoupit i na místě, takže i ti, kdo se rozhodnou na poslední chvíli, mají šanci se festivalu zúčastnit. Kromě toho nabízíme také jednodenní vstupenky, což je ideální volba pro ty, kteří si nemohou dovolit zůstat celý víkend nebo mají časově omezené možnosti. 
A kdyby někdo neměl kapacitu na celý UNITED, ale rád by zažil atmosféru - co z programu může navštívit nepřihlášený účastník? Je možné si koupit lístek na jednotlivé programy, třeba jeden koncert nebo workshop?
Festival se koná v centru Vsetína, takže program na Dolním náměstí a ve venkovních prostorech je zdarma přístupný pro všechny. To umožňuje i obyvatelům Vsetína, aby se přišli podívat, zažili festivalovou atmosféru a dozvěděli se něco o Ježíši. Na Dolním náměstí budou probíhat večerní programy a také některé koncerty. Na venkovních stagích chystáme různé rozhovory. Kompletní přehled programu, a tedy i informace o tom, která kapela bude hrát zdarma, zveřejníme v druhé polovině července. 
Takže stojí zato třeba jen vystoupit z vlaku po cestě domů z prázdnin a na chvíli se s přáteli zastavit a zjistit, jestli by příští rok nestálo zato si udělat víc času, to je fajn. Přeju vám i účastníkům, ať nejen letos přijede hodně lidí, ale ať má co nejvíc lidí chuť
se za rok vrátit!

Zdroj: UNITED, Autor: Tereza Plášková.