Nových kostelů moc nevzniká. Církev má co dělat, aby jí nespadly na hlavu ty kostely, které má. Respektive, aby se jich zbavila dřív, než spadnou na hlavu některému návštěvníkovi. Dalším naléhavým problémem je, jak to zbývajících kostelů, které nepadají, vrátit lidi - pokud možno na bohoslužbu, ne jen na koncert. A přece se čas od času některé společenství odhodlá ke stavbě chrámu. Někdy pak musí čelit kritice, že jde příliš s dobou a nedodržuje klasická pravidla, jak má kostel vypadat. Potíž je, že ty "správně" postavené kostely často zejí prázdnotou... A ty nové kostely zní slovy díků. Do kostela ve Starém Městě vás zavede televize Noe.

Zdroj: https://www.slovacko.cz/misto/kostel-svateho-ducha-ve-starem-meste/

Úterý 18. června

Továrna mezi vodami

Příběh továrny Mateiciuc v Odrách zpracoval do podoby bezmála hodinového dokumentu publicista, producent, scénárista a režisér na volné noze Marek Hýža. Hlavními hrdiny filmu jsou bratři Emil a Zdenek Mateiciucovi, ale je také o všech, kteří v Odrách tuto továrnu, zničenou minulým režimem, před mnoha lety postupně znovu vybudovali.

Za obzorem: 110. výročí narození Josefa Olejníka
Volejník, Volejník, kde už jsem to jen slyšel? Velmi pravděpodobně na poslední mši, na které jste byli - Volejníkovo ordinárium nebo žalmy zní každodenně po celé republice. Jaká byla jedna z nejvýznamnějších osobností naší liturgické hudby? Jeho životem vás provede P. Marcel Javora. 

Život podle Emily

Krtečka zná každý, dokonce i jeho autora. Co ale „paní Krtečková“? Jak se žilo Emilii Milerové vedle slavného manžela? Emotivní vyprávění jediné protagonistky, spolužačky Václava Havla, sufijky, naivní malířky, obdivuhodné znalkyně přírody, milovnice čínské kultury, pamětnice „zlatých časů“ českého kresleného filmu – to je třičtvrtěhodinový film, kde promluví i Zdeněk Miler a kde jsou poprvé použity unikátní záběry z jeho setkání s americkým astronautem A. Feustelem, který v r. 2011 vynesl speciálně vyrobeného Krtečka do vesmíru.

Středa 19. června

Moudrost mnichů: Ctnosti a přednosti
O ctnostech se mnoho hovoří, možná až tak moc, že se z nich stalo v běžném životě klišé. Jak je to ale s nimi doopravdy? Mluvit o nich bude otec Leon během procházky klášterem. Co to jsou božské a lidské ctnosti? Jak s nimi může každý člověk pracovat?

První křesťané: Nebezpečí herezí

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně máme vyznání víry a co znamenají některé formulace v něm? Určit, co má být součástí křesťanské víry a co je nepochopení, bylo otázkou často bouřlivých debat. 

Čtvrtek 20. června

Žádný zázrak, ani kouzlo, ale funguje to
Na dětskou mozkovou obrnu už sice dnes umíme vyzrát, občas ale stále udeří. Zasáhla i jednu z neposedných sester -  a ta se dnes v sanatoriu v Klimkovicích učí znovu chodit. Film je ale i o jiných neurologických postiženích, která se v sanatoriu úspěšně léčí. 

Velehradská zastavení: Působení Tovaryšstva Ježíšova
Mezi nejznámější poutní místa u nás patří rozhodně Hostýn a Velehrad. Na obou těchto místech navíc působili jezuité - P. Cibulka, Vašíček nebo kardinál Špidlík. O jejich díle bude vyprávět P. Miroslav Herold. 

Pátek 21. června

Výpravy do divočiny: Madagaskar ostrov lemurů
Madagaskar a lemuři patří k sobě, to ví každé dítě (tedy které vidělo stejnojmenný animák). Jací jsou ale skuteční lemurové a prostředí, ve kterém žijí společně s mnoha dalšími specifickými druhy, které se na tomto izolovaném ostrově vyvinuly? 

Kulatý stůl: Eutanázie jako řešení?
Eutanazie poslední dobou plní média. Kdy ano a kdy ne? táže se společnost. Co je to milosrdná smrt a jak je možné doprovázet nevyléčitelně nemocné? O tom bude Irena Pulicarová mluvit s primářkou domácího hospice Cesta domů MUDr. Katarínou Vlčkovou, ředitelem Hospice sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích PhDr. Mgr. Robertem Hunešem a s psychoterapeutem a psychologem prof. Peterem Tavelem.

Sobota 22. června

Můj chrám: Josef Bazala, senátor, v kostele Svatého Ducha, Staré Město

Kostel Svatého Ducha ve Starém Městě u Uherského hradiště byl postaven vlastně docela nedávno. Zpočátku nemuselo být každému zřejmé, co je to za stavbu - velký betonový kolos klasické kostely úplně nepřipomínal. Dnes už je sídlem živé farnosti a svědkem radosti z Boží přítomnosti.

Mučen pro Krista
Jméno Richard Wurmbrand vám nejspíš nic neříká, ale vězte, že se za ním skrývá velký příběh o nezlomné vůli i víře. Richard se narodil do židovské rodiny, během války pomáhal sirotkům a po převratu v rodném Rumunsku šířil Boží slovo i mezi sovětské vojáky, za což ho čekalo věznění...

Neděle 23. června

Svatý Eligius
Eligius se narodil na konci šestého století a stal se zlatníkem, dokonce tak dobrým, že se nakonec stal ministrem financí. Svého vlivu využíval k péči o chudé, zakládání klášterů a k vykupování otroků. Objevte život tohoto neznámého francouzského světce. 

Dokořán s Jiřím Kolbabou
Brněnský cestovatel Jiří Kolbaba je opravdu světoběžník - navštívil snad každý kontinent, angažuje se i v provozu naší české polární stanice, pořádá přednášky. Rozpovídá se nejen o svých cestách a pokud byste si pořad přece jen nechali ujít, najděte si jeho fotografie. Ty totiž rozhodně stojí za to. 

Pondělí 24. června

Klid zbraní

Kolumbie se potýká s mnoha problémy - drogovými kartely, chudobou, nezaměstnaností, nedostatkem zdravotní péče... Jedním z nich je i postupné začleňování mladých lidí, kteří sloužili jako vojáci Revolučních ozbrojených sil, zpět do společnosti. S tímto nelehkým úkolem jim pomáhá kolumbijská salesiánská komunita. 

Jan Bula - Mučednická smrt a proces blahořečení

„Pán Bůh vyměřil mi krátký život, ale věřím, že nebyl nadarmo.“ Tak zní úryvek z dopisu na rozloučenou, který napsal komunisty popravený kněz Jan Bula den před popravou. Od těchto události nás dělí na sedmdesát let. Jaký byl jeho život a proč musel zemřít?