Možná máte ze „zbožných“ fimů tak trochu trauma. Barvotiskově zpracované příběhy z Bible, sladké jako svatý obrázek, kdy je vám trapně za scenáristu i za všechny herce, tak nudné, že všichni odpočítávají vteřiny do konce. Nebojte se, také jsem to zažila. A proto bych vám chtěla napsat, proč je seriál The Chosen (Vyvolení), který od soboty uvádí TV Noe, úplně jiný.

Důvod 1: Má to spád
Pamatujete si Hru o trůny? Ne, nechci srovnávat zfilmování evangelia s krutým bojem o moc v Sedmi královstvích, ale jednu věc mají oba dva seriály společnou – jsou natočeny tak atraktivně, že divák během sledování zapomíná na čas a po skončení jednoho dílu chce hned vidět díly další, celou řadu, celý seriál. Angličtina pro to má speciální pojem binge-watching a nikdy by mě nenapadlo, že tento výraz užiju v souvislosti se seriálem, který chce „jen“ převyprávět evangelium.
Teď se některým čtenářům v hlavně pravděpodobně rozblikala kontrolka. Když je to tak pěkně natočené, je to vůbec autentické? Nedomýšlejí si scenáristé The Chosen některé věci tak, aby se na to lépe koukalo? Nečeká nás na konci další šokující odhalení, že Ježíš byl ženatý s Máří Magdalénou? Ani zde se divák nemusí obávat, rozhodně nejde o další Šifru mistra Leonarda. Tvůrci jsou při přípravě seriálu až úzkostlivě detailní a scénáře jsou dopředu konzultovány s odborníky na biblistiku, archeologii a v neposlední řadě i s rabíny, protože většina postav seriálu jsou židé. Své sympatie k seriálu vyjádřil dokonce i papež František, když v roce 2021 přijal režiséra seriálu Dallase Jenkinse a představitele Ježíše Jonathana Roumieho.

Důvod 2: Postavy jsou autentické
Dostali jste se někdy do takových problémů, že jste netušili, jak vyjdete s penězi, z čeho zaplatíte hypotéku a všechny měsíční výdaje, a ještě vám bylo hloupé, že to ví rodina vašeho partnera, která vás nikdy tak úplně nemusela? Tak přesně to se stalo svatému Petrovi hned v prvním díle. Tedy tehdy ještě nebyl svatý a Petr vlastně taky ne. Finanční potíže rybáře Šimona ale ukazují na něco, co nás provází celým seriálem – postavy jsou naprosto autentické. Věříte jim jejich problémy a trpíte s nimi, protože máte pocit, že přesně tohle by se vám mohlo stát taky (pokud se vám to už dávno nestalo). Ať už jde o rodiče, jejichž syn si našel nevěstu tak trochu „mimo svoji ligu“ a oni teď trnou, co se stane, až svatební hosté dopijí všechno víno, které si mohli dovolit koupit. Nebo o stavitele, kterému se v jednu chvíli doslova rozpadl život, projekt, na kterém léta pracoval, tu leží troskách a on nemá sílu na nic jiného než plakat pod fíkovníkem a křičet na Boha, proč mu to všechno v životě dal, když mu to teď zase bere!? V tomhle momentu hluboké deprese Bůh mlčí, ale už za pár hodin stavitel potká Někoho, kdo mu zopakuje úplně všechno, co tenkrát na Boha křičel, jako by ho snad pod tím fíkovníkem viděl…
Důvod 3: Ježíš je sympaťák
Nebylo by možné natočit dobré zfilmování evangelia, pokud by postava Ježíše byla zahrána špatně. Jonathan Roumie, americký herec egyptsko-irského původu však nehraje Ježíše jen dobře. Hraje ho výborně! Sympatický rabbi z Nazareta v jeho podání působí jako někdo, s kým byste chtěli jít na kávu, popovídat si o životě, o tom těžkém, ale i o tom veselém, jeho Ježíš se totiž směje rád a často. Zároveň ale v každé chvíli víte, že tohle není obyčejný tesař, který okolo sebe shromáždil skupinu přátel. Scény, kdy se Ježíš modlí, vyhání démony, dělá zázraky, posílá učedníky kázat, tedy kdy ukazuje svou Božskou tvář, ztvárňuje Roumie s hlubokou pokorou, ale i s důstojností. Od prvních okamžiků těchto scén divák ví, že zde už nejde o Ježíše – kamaráda, ale o Ježíše – živého Boha. 

Seriál zachycuje mnoho zázraků popsaných v evangeliu, věděli jste ale, že dva takové docela malé zázraky jsou spojeny i s jeho vznikem? Za seriálem totiž nestojí žádné z velkých filmových studií. Nápad filmově převyprávět evangelium vznikl v hlavě režiséra Dallase Jenkinse, a protože věděl, že na něco takového nejspíš sponzory nesežene, rozhodl se natáčení financovat formou tzv. crowdfundingu, kdy se na natáčení po malých částkách skládají samotní diváci. Tento systém funguje od roku 2017, kdy byla uvedena první řada. Druhý malý zázrak se stal v létě 2023, kdy stávka hollywoodských filmových profesí zastavila natáčení všech filmů a seriálů. Tedy až na The Chosen, který získal výjimku právě kvůli způsobu svého financování a byl tak jediným seriálem, který se v létě 2023 v Hollywoodu natáčel. Skoro to vypadá, že tam nahoře tomuto projektu fandí.
Pokud se mi podařilo vás přesvědčit, že se na The Chosen máte podívat, můžete tak učinit každou sobotu od 20.05 na TV Noe s českým dabingem nebo v originále (s možností českých titulků) zde: https://watch.thechosen.tv/ Streamování je zdarma, ale pokud budete chtít, můžete se zapojit do crowdfundingu.

Autorkou textu je Kateřina Stantić, fotografii poskytla televize Noe.