Leden má většina z nás spojený se dvěma zábavami - se zkouškovým a plesáním. Ideální je to samozřejmě v tomto pořadí, protože nikdo nemá rád Sophiinu volbu, jestli jít plesat nebo na poslední chvilku honit znalosti, na které měl celý semestr a poněkud to podcenil. Vyžití ale čeká samozřejmě i na ty, kteří se veselicím vyhýbají - koncertů bude dosyta! (Mimochodem - jak dlouho vám trvá, než začnete psát správný rok?) A rovnou upozorňujeme - víc než jindy budeme doplňovat akce i na začátku měsíce, takže se vraťte!

charita.cz

1.ledna, Praha

Novoroční koncert v chrámu svatého Mikuláše

Jak jinak začít nový rok než trochou kultury! Bach, Händel a Vivaldi zazní v podání dvou trubek, tympánů a varhan v kostele svatého Mikuláše v Praze. 

 

4. ledna, Praha

Koncert HATFIELD COLLEGE CHAPEL CHOIR v řádovém kostele
Chorální sbor Hatfield College Chapel Coir, University of Durham z Velké Británie zazní v kostele maltézských rytířů, u Panny Marie pod řetězem. Začátek koncertu je v 17:30 a dobrovolné vstupné bude věnováno projektům České maltézské mládeže.

 

5. – 7. ledna, Hosín

Škola křesťanského života a evangelizace

Na začátku roku, v rozlítané době zkouškového, není od věci se trochu zklidnit. Jsou vypsány tři termíny duchovních obnov: 5. - 7. 1. 2024, 15. - 17. 3. 2024, 17. - 19. 5. 2024. Každý víkend nabízí společenství, katecheze, modlitbu, agapé a má stejnou strukturu, ale vždy jiné téma. Je možné se účastnit jen jednoho víkendu, ale mnozí, kdo zažili toto krásné společenství, hloubku společné modlitby a bohatství přednášek, se pravidelně vracejí. 

 

7. ledna, Praha

Tříkrálový koncert u Panny Marie Sněžné

Komorní orchestr Aulos pod vedením sbormistryně Evy Čadkové a Hostivický pěvecký sbor pod taktovkou Hany Krejčové si pro vás připravili program v rámci tříkrálového koncertu u Panny Marie Sněžné (mimochodem, když kvůli ničemu jinému, kvůli architektuře tam musíte jít!).

 

Zmíněna byla tříkrálová sbírka a jí je taky věnován tento odstavec. 

Tříkrálový koncert v Jindřichově Hradci, na kterém zazní Pavlicova Misa Brevis. 5. ledna v Břeclavi můžete přispět k vytvoření rekordu ve zpěvu koledy My tři králové a za odměnu vám zazpívá písničkář Voxel. V Poličce 6. ledna krom zahájení sbírky odehrají koledníci i živý betlém dokonce i se zvířátky a pro milovníky divadla pokračují večer benefičním divadlem s hrou Nevěsta pro Paddyho. Ve stejný den projde také Frýdkem tříkrálový průvod. A pokud si myslíte, že průvod bez velblouda není ono, zajeďte si šestého do Krnova - v jejich královském průvodu totiž velbloud bude! Jestli nejste úplně průvodoví, je tu i spousta koncertů na podporu tříkrálové sbírky: v Loděnicích, v Litoměřicích, v pražských Stodůlkách, v Berouně nebo v Ostravě. Kompletní přehled oficiálních tříkrálových akcí najdete na stránkách Charity

 

8. – 15. ledna

Pěší pouť do Santiaga de Compostela

Chtěli jste se někdy pustit na pořádnou pouť jak se patří? Vydejte se na svatojakubskou pěší pouť do Santiaga de Compostela komfortně oblíbenou francouzskou královskou cestou!

 

12. 1., Praha

Báječnej bál

Pražská evangelická mládež pořádá už 32. Báječnej bál, tentokrát v KC Zahrada. Tématem letošního plesu jsou Rychlé šípy.

 

12. – 14. ledna, Ktiš

Liturgický kurz

Liturgický kurz, který pořádá DCM pro ty, kteří se chtějí naučit něco víc o liturgii. Jedná se o pět víkendů na DCŽM Ktiš, kde se zaměří každý víkend na jinou oblast liturgie a jak je možné při ní (správně) pomoci. Začátek je vždy v pátek v 19:00 a konec v neděli kolem 14:00. Tématem prvního víkendu je mše svatá.

12. – 14. ledna, Rajnochovice

Flák Dance

Oblíbený taneční víkend FlákDance se vrací! Máš rád/a tanec? Chceš se naučit něco nového nebo si připomenout taneční? Na FlákDance tě dva zkušení instruktoři naučí základy standardních tanců, a cool novinkou letošního ročníku je kurz Street Dance! To už zní lákavě, co? V pohodovém Mamre společenství, kde není žádný Zdeněk Chlopčík, který by tě hodnotil. Přijeď zažít skvělý víkend a naučit se něco nového! Součástí bude i farní ples ve Vlkově.

 

12. – 14. ledna, Praha, Fortna

Examen

Examen je zároveň modlitba i reflexe vnějšího a vnitřního života. Pomáhá vyznat se lépe v životě i v sobě, prožívat opravdovou radost a Boží blízkost. Učíme se při něm vnímat své myšlenky, emoce, tělesné stavy a také jiné vlivy. Orientujeme se ve všem a aktivně jednáme tak, abychom neztráceli Boha a chodili jeho cestami. Program se bude skládat z promluv, společné i individuální modlitby. Doprovází František Hylmar SJ, kněz, jezuita a duchovní doprovázející a Pavel Hrdina, člen týmu Fortny a jeden z hlavních hybatelů hnutí chlapi.cz.

13. ledna, Ostrava

Čas pro život - benefiční koncert

Rádio Čas v Ostravě připravilo koncert Čas pro život, na kterém vystoupí Petr Kolář, Markéta Konvičková, Tanja a Bohemian Metal Rhapsody. Akce se uskuteční v nádherných prostorách Evangelického Kristova kostela v Ostravě. Výtěžek z akce bude věnován Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni a Hospici sv. Lukáše. Vstupenky seženete v předprodeji: bit.ly/cas-pro-zivot-24.

15. ledna, Hořice

Beseda s Janou Sieberovou a MUDR. Pavlem Sieberem

Beseda se zakladatelkou Domácího hospice Duha. Ohlédnutí za patnácti lety služby hospice Duha a představení plánů do budoucnosti. Bude se hovořit i o tématech, která stále kolují společností, přednášející se vynasnaží vyvrátit různé omyly a mýty o hospicové péči. Na besedě bude také prostor pro vaše dotazy.

 

15. – 18. ledna, Hoješín u Seče

Odpočinkový víkend pro maminky s předškolními dětmi

Máte předškolní ratolátko? Neváhejte dorazit do Hoješína a trochu se zklidnit s ostatními maminkami. 

 

19. – 21. ledna, Hostýn

Víkendový seminář - Spolu na cestě III.

Setkání na Hostýně je zaměřeno na manžele a jejich soužití. Přednášet budou Anka a Emil Kondelovi, kteří se věnují podpoře dlouhotrvajících harmonických vztahů v rodinách. Přijeďte strávit klidný víkend se svým partnerem. 

 

19. – 21. ledna, Vesmír

Snowboardový víkend

Řežeš kopce na prkně jako před dvaceti lety Kotek s Mádlem? Doraž na Vesmír a zajezdi si s prima partou. A nezapomeň sledovat akce na signály.cz, protože v únoru zde chystají víkend pro zatvrzelé běžkaře. 

 

22. ledna, Praha

Paměť holokaustu

Domnívali jsme se, že zkušenost druhé světové války navždy změnila vnímání lidí. Zdá se však, že poučení nepřijde automaticky, že je třeba o tuto paměť pečovat, přemýšlet a stále znova si odpovídat na otázky, které klade. V debatě se setkají Kateřina Čapková, Michael Frankl a Kateřina Králová, moderovat bude Petr Vizina.

 

26. ledna, Hradec Králové 

Slavení šabatu 

Šabat, šabat, asi všichni tušíme, co to je. Jak je to s ním ale přesně? Přijďte se do Adalbertina, dozvědět víc. Čeká vás požehnání světel, šabatové písně, modlitby a příběhy a žehnání chleba a vína. 

27. ledna, Hradec Králové

Seminář o Boží lásce

V Hradci na vás čeká seminář o Boží lásce a její hebrejské inspiraci. Kromě zklidnění se budete moct modlit a naučit se biblické tance. 

 

27. ledna, Praha

Seminář „Dnes budu tvým hostem“

Seminář nabídne praktické inspirace katechetické práce pedagogikou Franze Ketta se zvláštním zřetelem na přípravu ke slavení svátosti smíření a eucharistie. První část bude věnována zkušenosti s katechezí v Jižní Koreji a druhá představí metodický materiál „Dnes budu Tvým hostem“.

 

A na závěr se konečně dostáváme k tomu našemu oblíbenému plesání. Před začátkem postní doby je ples snad v každé farnosti, přinášíme aspoň malou ochutnávku.

Tříkrálové plesy vás čekají v královéhradecké diecézi, například ve Skutči nebo v Dolním Újezdě, zahanbit se nedá ani Přístav v Rajnochovicích. V Jindřichově Hradci na ples můžete vzít celou rodinu, a to 12. ledna, ve stejný den vás v Praze čeká Báječnej bál s Rychlými šípy. 20. ledna v hradeckém Adalbertinu pořádá Charita Křesťanský bál, ve stejný den si plesnete i v Čáslavi. 26. ledna si zaplesáte v sále Milosrdných bratří na plese DCM Brno, 27. ledna se roztančí Liberec při plese nejen libereckých farností.

 

A co vy, jak se chystáte prožít leden?