Když cestují křesťané pracovně, tak je to často záležitost na knížku nebo film. Když pomineme krátké pracovní cesty do evropských metropolí, vydávají se mnohdy tam, kde jsou úplně jiné podmínky než u nás - podnebím, politickou situací, ekonomickými poměry... Člověk si tam začne vážit věcí, které doma považoval za samozřejmé: pitné vody, veřejné dopravy, klidného spánku bez strachu z nebezpečných zvířat nebo útoku povstalců. Změnit tyhle záležitosti není snadné, i když se je potřeba o to snažit. Kdo se necítí na politická jednání, může naštěstí přispět také, třeba úplně obyčejnými věcmi, které u nás mají zanedbatelnou hodnotu, ale někde jinde mohou nějakému člověku zásadně ovlivnit kvalitu života - takovou moc mají staré brýle nebo ve sklepě zapomenuté jízdní kolo. Stačí si jen uvědomit, že ten „starý krám“ stojí za to dopravit tam, odkud se může dostat k člověku, který ho jinak získat nemůže.

zdroj

Úterý 20. června

Pěšky hezky česky - Cyrilometodějská stezka

Pěšky hezky česky je dokumentární cyklus o putování po tuzemských cestách s cílem poukázat na krásy a historický kontext poutnictví v rámci ČR. Tento díl se zaměřuje na Cyrilometodějskou stezku a je doplněn rozhovory s poutníky, kteří se na ni vydali. Spolu s nimi se na cestu vydal i štáb a diváci se tak na pouť mohou vydat s nimi.

Výpravy do divočiny - Tajemný Tibet

Vydejme se společně s Jarmilou Ptáčkovou z Orientálního ústavu AV ČR do končin stále opředených tajemstvím. Jak se dnes žije v Tibetu? Mění ho dlouhotrvající čínská anexe? Jaká je příroda Tibetu? Nechte se odnést do neznámých údolí vysokých hor.

zdroj

Středa 21. června

Když vyschnou studny

Dokument o salesiánské misii ve východní Africe. Okres Marcebit trpí silným suchem, které destabilizovalo a zdevastovalo životy lidí. Studny a řeky vyschly a v důsledku toho matky nemají co vařit a děti trpí podvýživou. V extrémních případech se dokonce vesnice začínají rozpadat, což má za následek hromadné vysídlování. Salesiánská misie v Korr usiluje o zlepšení životních podmínek, zejména pro lidi z kmenů Sambru a Rendire. Kněží a řeholnice pomáhají se zásobami jídla, léků, a dokonce i kanystrů na vodu.

Za obzorem - Kola pro Afriku

Kola pro Afriku je již zavedený a několik let fungující projekt, který pomáhá víc, než by se možná na první pohled mohlo zdát. Stojí vám ve sklepě nepotřebné kolo, které jen překáží a vám je líto ho vyhodit? A víte, že to nepotřebné kolo může pomoci vzdělávání dětí v Gambii? Jak je to možné? A jak kolo do Afriky dostat? Na tyto a další otázky bude odpovídat zakladatel projektu Kola pro Afriku Roman Posolda, který se také podělí o čerstvé zážitky a zkušenosti z Afriky, pár dnů po svém návratu z tohoto kontinentu.

Tiché hrozby - Krajina v pohybu

Krajina se stále vyvíjí a dokáže mohutně odpovídat na změny, které v ní my lidé často necitlivě děláme. Film ukáže praktické příklady toho, jak se pro nás může stát hrozbou i zdánlivě nehybná krajina, a to často naším vlastním přičiněním. 

Rok na Svatém Hostýně

Hostýn asi většině z vás nemusíme představovat - poutní místo na pomezí Valašska a Hané se tyčí do výšky 735 m n. m. Kromě poutního kostela zde najdete také rozhlednu, křížovou cestu nebo bývalé keltské oppidum. Dokument vám ukáže všechny krásy tohoto poutního místa.

zdroj

Čtvrtek 22. června

Příběhy psané životem: BanglaKids - únik z chudoby

Projekt BanglaKids pomáhá změnit život alespoň některým dětem žijícím v jedné z nejlidnatějších a nejchudších zemí světa – Bangladéši.

Obnova objektu Libušín po požáru

Turistická chata Libušín na Pustevnách v Beskydech byla v roce 2014 zdevastována ničivým požárem. Po šesti letech rekonstrukce se znovu otevřela veřejnosti 30. července 2020. Podívejte se, jak obnova probíhala.

zdroj

Pátek 23. června

Dobrodružství před kamerou - Ticho hlubin & Aladaglar Skiexpress

První film Ticho hlubin polského filmaře Rafala Makolandra vypráví o pokusu překonání světového rekordu v hloubkovém potápění u jezera Lago di Garda v Itálii. 

Druhý film Aladaglar Skiexpress filmaře Roberta Vrláka vypráví, jak slovenští skialpinisté a lezci Robo Vrlák a Miro Peťo přijali pozvání kamaráda Rasťa Križana žijícího a pracujícího v Ankaře v Turecku na Slovenské ambasádě. Plánem je uskutečnit dobrodružný prvosjezd doposud nepokořené hory Demirkazik 3 756 m na lyžích. 

Přenos z MFF Strážnice 2023

Každý poslední víkend v červnu se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavily a užily si příjemné atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik. Televize Noe festival přenáší živě v pátek i celý víkend. 

zdroj

Sobota 24. června

Flešbeky - Pavol Strežo: Pronásledování má i formu výsměchu

Pavel Strežo se svou manželkou Jankou a třemi dětmi žijí v Dolním Kubíně a působí ve společenství Nové evangelizace. Pavel často evangelizujei v rámci České republiky. Lidéí ho znají ze seminářů s názvem „Otcovo Srdce“. Hodně se věnuje tématu odpuštění a smíření mezi národy.

V pohorách po horách - Spišská Fatra
Severní oblast Velké Fatry, kterou odděluje Váh a Orava a několik vrcholů jako Šíp, Havran, Ostré nebo Kečky, je přiřazeno do podcelku Spišská Fatra. Snad nám při filmových a fotografických záběrech dáte za pravdu, že tento horský komplex určitě za návštěvu stojí.

zdroj

Neděle 25. června

Dekalog X. - Desáté přikázání

Komediálně laděné zpracování desátého přikázání Aniž požádáš statku jeho příznačně směřuje k optimistické pointě. Dva bratři, starší Jerzy a mladší Artur, zdědí po otci, pensionovaném důstojníkovi, filatelistickou sbírku, která má podle odborníků mimořádnou hodnotu. Byla by ještě vyšší, kdyby obsahovala jednu konkrétní známku. Bratři proto rozjedou akci a neváhají hledat ani v kruzích filatelistické mafie.

Benefiční koncert Police Symphony Orchestra a Tomáše Kluse pro Mary’s Meals
Nestihli jste benefiční koncert pro Mary's Meals? Noe vám ho přináší v repríze, takže neváhejte a pusťte si do uší Police Symphony Orchestra a písničkáře Tomáše Kluse (Police není policie, ale Police nad Metují).

zdroj

Pondělí 26. června

Středoafrická republika - Vzpoura duchů lesů a vod
Středoafrickou republiku s pouhými 4,6 miliony obyvatel sužuje od roku 2012 neustálé násilí, které původně začalo mezi povstaleckou organizací Sélékou a lidovými milicemi Antibalaka. Nyní ozbrojené skupiny a milice kontrolují více než sedmdesát procent území. Pro většinu Středoafričanů, kteří se živí zemědělstvím, je život ve fakticky bezprávném státě boj. V mnoha oblastech se katolická církev stala útočištěm pro ty, kdo utíkají před násilím, ale je zároveň i hlasem volajícím po míru a usmíření.

Outdoor Films s Šárkou Kašparovou - Tuktukem přes Jižní Ameriku

Hostem dnešního pořadu Outdoor films je fotografka, kameramanka a cestovatelka Šárka Kašparová. Na svých cestách navštívila Čínu, Senegal, Vietnam, Srí Lanku aj. Spolu s dalšími čtyřmi děvčaty absolvovala přes 9 000 kilometrů dlouhou expedici tuktukem napříč Jižní Amerikou, během které procestovaly Kolumbii, Ekvádor, Peru a Bolívii. Své fotografie prezentovala na samostatných výstavách v několika českých městech.